Αμφιβολίες για την απόφαση του ΚΑΣ για τον αρχαιολογικό χώρο στο Ελληνικό

Αμφιβολίες για την απόφαση του ΚΑΣ για τον αρχαιολογικό χώρο στο Ελληνικό - Γεια σου φίλε ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ δεν είναι συνήθη, Στο άρθρο που διαβάζετε αυτή τη φορά με τον τίτλο Αμφιβολίες για την απόφαση του ΚΑΣ για τον αρχαιολογικό χώρο στο Ελληνικό, έχουμε προετοιμαστεί καλά για αυτό το άρθρο μπορείτε να διαβάσετε και να κατεβάσετε τις πληροφορίες σ 'αυτό. ελπίζουμε πλήρωση των θέσεων άρθρο ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ, άρθρο ΝΕΑ, άρθρο ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ, άρθρο ΠΟΛΙΤΙΚΗ, άρθρο ΥΓΕΙΑ, άρθρο ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ, γράφουμε μπορεί να καταλάβει. Λοιπόν, καλή ανάγνωση.

τίτλος : Αμφιβολίες για την απόφαση του ΚΑΣ για τον αρχαιολογικό χώρο στο Ελληνικό
Σύνδεσμος : Αμφιβολίες για την απόφαση του ΚΑΣ για τον αρχαιολογικό χώρο στο Ελληνικό

Διαβάστε επίσης


Αμφιβολίες για την απόφαση του ΚΑΣ για τον αρχαιολογικό χώρο στο Ελληνικό


Μετά από την συνεδρίαση που ξεκίνησε στις 13:00 το μεσημέρι και κράτησε πάνω από 12 ώρες, τα μέλη του ΚΑΣ κατέληξαν στη συμβιβαστική λύση που κηρύσσει, περί τα 280 στρέμματα στο σύνολο των 6.200 στρεμμάτων του Ελληνικού.

Η απόφαση αυτή παρότι προκρίνεται ως η πλέον συμβιβαστική ανάμεσα στη βούληση της Γενικής Γραμματέως του ΥΠΠΟΑ και της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δυτικής Αττικής από τη μια και της αξίωσης των επενδυτών στο να γίνει σεβαστό το Μνημόνιο Συνεργασίας, θέτει σοβαρά προβλήματα αναφορικά με τη δόμηση του mall και των κατοικιών: αδόμητος κρίθηκε, μεταξύ άλλων, ο αρχαιολογικός χώρος του Αγ. Κοσμά και η κορυφή του Χασανίου, το λατομείο και ο ταφικός περίβολος που μεταφέρεται εντός του μητροπολιτικού πάρκου. Επίσης κηρύχθηκε αρχαιολογικός χώρος η περιοχή από το Χασάνι που φθάνει μέχρι το αμαξοστάσιο Τραμ.

Όλα όμως δείχνουν ότι δεν φθάνει μέχρι κάτω, αν και το κτήμα Τραχώνων είναι η περιοχή όπου βρίσκεται το αρχαίο θέατρο. Στις υπόλοιπες περιοχές αναμένεται να εφαρμοστεί το Μνημόνιο Συναντίληψης και Συνεργασίας που έχει ήδη υπογραφεί ανάμεσα στις δυο πλευρές δηλαδή το Υπουργείο και την Εταιρεία που έχει αναλάβει το αναπτυξιακό έργο.

Σε αυτή τη λύση κατέληξαν τα μέλη του ΚΑΣ, ύστερα από την σαφή μεταστροφή της Μαρίας Βλαζάκη και στην απόφασή της να υποχωρήσει, καθώς περνούσε η ώρα, ως προς την αρχική της πρόταση στο να κηρυχθεί αρχαιολογικός χώρος το 1/3 της έκτασης.

Σύμφωνα με πληροφορίες η αμετακίνητη αρχική πρόταση της Γενικής Γραμματέως τελικά κατέληξε στην συμβιβαστική απόφαση των 280 στρεμμάτων, ύστερα από την ένδειξη ότι Αρχαιολόγοι-μέλη του ΚΑΣ θα ακολουθούσαν την πιο συνετή πρόταση της Γενικής Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς-ΔΗΜΤΣΑ-που ήταν στο να χαρακτηρισθούν αρχαιολογικές συγκεκριμένες περιοχές που δεν ξεπερνούσαν τα 700 στρέμματα. Κάποιοι δε πιο...τολμηροί υποστήριξαν ότι οι περιοχές δεν θα έπρεπε να ξεπερνούν τα 300 στρέμματα και έτσι φθάσαμε στον οριστικό αριθμό των περί των 300 στρεμμάτων. Ήταν σαφής η πρόθεση των Αρχαιολόγων και μελών του ΚΑΣ να βρουν μια λύση και μια μέση οδό, δεδομένης της πίεσης από την κοινή γνώμη, χωρίς όμως να φανούν πως δεν ακολουθούν το γράμμα του νόμου και τις εξωτερικές, αφόρητες πιέσεις του Συλλόγου των Αρχαιολόγων.

Μέλη του δε είχαν σπεύσει να δηλώσουν παρουσία έξω από το Υπουργείο Πολιτισμού τονίζοντας μάλιστα πως είναι αμετακίνητοι ως προς την πρόθεση τους να κριθεί διατηρητέο το σύνολο της περιοχής: δήλωναν δε “δυσαρεστημένοι” από την τελικά απόφαση του να κηρυχθεί ένα τόσο μικρό ποσοστό της περιοχής αρχαιολογικό και επιφυλάσσονταν για τις υπόλοιπες κινήσεις τους. Η κυρία Δέσποινα Κουτσούμπα εκδήλωσε σε πολλές περιπτώσεις τη δυσαρέσκειά της λέγοντας μάλιστα προς κάποιον από τους αρχαιολόγους-μέλη του ΚΑΣ πως δεν συμφωνούν καθόλου με την τελική ψηφοφορία-αν και δήλωναν ευχαριστημένοι που τελικώς συζητήθηκε το θέμα της κήρυξης.

Το παρασκήνιο βέβαια είναι πλούσιο καθώς η Γενική Γραμματέας μετακινήθηκε προς το πλευρό της συμβιβαστικής πλευράς όταν κατάλαβε ότι η συντριπτική πλειοψηφία ήθελε μεν να σεβαστεί την απαίτηση των συνδικαλιστών αλλά και να προχωρήσει το έργο-ξέροντας ότι απέναντι τους δεν έχουν μόνο την εταιρεία αλλά και την κοινή γνώμη. Έτσι, ενώ η αρχική πρόταση μιλούσε ακόμα και για κήρυξη του συνόλου της έκτασης, η κυρία Βλαζάκη κατέληξε να συζητά για πολύ περιορισμένα και συγκεκριμένα τμήματα ως αρχαιολογικές ζώνες.

Τα 16 μέλη του ΚΑΣ-απουσίαζε το 17ο που είναι ο καθηγητής Αρχαιολογίας κ. Σταμπολίδης ο οποίος έπρεπε να παραβρίσκεται στην Κρήτη-αποφάσισαν με σχεδόν απόλυτη πλειοψηφία-μονοψήφισε-προς έκπληξη όλων, όπως έγινε, σύμφωνα με πληροφορίες γνωστό-ο ομότιμος καθηγητής του ΕΜΠ Δημήτριος Καρύδης. Και φυσικά η Αρχαιολόγος που με την πείρα της κατέθεσε την πρόταση που ικανοποιούσε τις αντιμαχόμενες πλευρές, όσο γινόταν περισσότερο, ήταν η Προισταμένη της Γενικής Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων κυρία Έλενα Κόρκα.

Βέβαια σε αυτή την περιπετειώδη συνεδρίαση που συνοδεύτηκε από την απεργία των δημοσιογράφων-και όσο και αν ζητήθηκε δεν έγινε δεκτή η εξαίρεση δημοσιογράφου που θα μπορούσε να είναι άτυπα παρών ή έστω να ενημερωθεί για τα όσα κρίσιμα συνέβαιναν ακόμα και για το ίδιο το μέλλον της χώρας-δεν έλειψαν ούτε τα μέλη του Συμβουλίου των Αρχαιολόγων που στέκονταν από έξω συνομιλώντας (!) μέσω κινητών με τους εισηγητές, ούτε φυσικά και οι πολιτικοί.

Παρότι ο κ. Φίλης δεν έσπευσε αυτή τη φορά να δηλώσει παρουσία,στο Υπουργείο βρισκόταν και ακριβώς έξω από την αίθουσα όπου συνεδριάζει το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο ο επικεφαλής της Λαϊκής Ενότητας, κ. Παναγιώτης Λαφαζάνης.

Πάντως η τελική ετυμηγορία και ο λευκός καπνός που βγήκε από το ΚΑΣ, παρότι είναι γνωμοδοτικός και ουχί δεσμευτικός, δείχνει να ικανοποιεί την κυβέρνηση που πιέζει προς εξέρευση λύσης ώστε να μην χαλάσει το φιλεπενδυτικό αφήγημα του κ. Τσίπρα. Παραδόξως όλο αυτό το διάστημα αλλά και κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης απούσα ήταν από το Υπουργείο η κυρία Λυδία Κονιόρδου, η οποία, όπως μαθαίνουμε βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο Βερολίνο στα πλαίσια των προβών με τον σκηνοθέτη Μπομπ Γουίλσον.

Και παρότι οι κύκλοι του Μαξίμου επιμένουν ότι «η γνωμοδότηση του ΚΑΣ διαφυλάσσει απέναντι σε μελλοντικές ενστάσεις», η αλήθεια είναι ότι υπάρχει διάχυτη δυσαρέσκεια προς το πρόσωπο της κυρίας Βλαζάκη που αποφάσισε να φέρει τελευταία στιγμή προς ψήφιση και συζήτηση το θέμα της κήρυξης-γνωρίζοντας πως κα'τουσίαν δεν είναι το ίδιο το ΚΑΣ που αποφασίζει αλλά η Υπουργός που θα επικυρώσει την απόφαση με την υπογραφή της. Να θυμίσουμε πως στο μεταξύ η Επιτροπή Επίλυσης Δασικών Αμφισβητήσεων είχε αποφανθεί με οριακή πλειοψηφία 3-2 ότι τα περίφημα 37 στρέμματα στο Ελληνικό δεν είναι «δάσος», αν και ήδη δυο οικολογικές οργανώσεις έχουν καταθέσει ένσταση απέναντι στην απόφαση.




protothema


Έτσι, το άρθρο Αμφιβολίες για την απόφαση του ΚΑΣ για τον αρχαιολογικό χώρο στο Ελληνικό

δηλαδή όλα τα άρθρα Αμφιβολίες για την απόφαση του ΚΑΣ για τον αρχαιολογικό χώρο στο Ελληνικό Αυτή τη φορά, ελπίζουμε ότι μπορεί να προσφέρει οφέλη σε όλους σας. Εντάξει, μπορείτε να δείτε σε μια θέση σε άλλα άρθρα.

Τώρα διαβάζετε το άρθρο Αμφιβολίες για την απόφαση του ΚΑΣ για τον αρχαιολογικό χώρο στο Ελληνικό η διεύθυνση του συνδέσμου https://nahpo1.blogspot.com/2017/10/blog-post_254.html

Εγγραφείτε για να λαμβάνετε δωρεάν ενημερώσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου:

0 Response to "Αμφιβολίες για την απόφαση του ΚΑΣ για τον αρχαιολογικό χώρο στο Ελληνικό"

Δημοσίευση σχολίου